Gastcolumn Remco Bouter
Gewoon met optoppen beginnen
Een gesprek met:
Remco Bouter
We zijn bij Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR) inmiddels al meer dan anderhalf jaar met optoppen bezig. De eerste 44 woningen worden momenteel op in de fabriek gemaakt om daarna het dak op te gaan. Maar dit is slechts het begin. We hebben concrete plannen om ruim 840 woningen op te toppen.
Er is nu woningnood, ook voor senioren. We hebben daarom de BIG5 bedacht om snel nieuwe woningen te realiseren. Dit doen we door optoppen, ondertoppen, woningsplitsing, woningdeling en nieuwbouw. Wij geloven in optoppen als een uitgelezen mogelijkheid om snel, eenvoudig en goedkoop woningen toe voegen. Liefst in hout, zo veel mogelijk fabrieksmatig gebouwd en met een duurzame kwaliteit. En niet standaard via een traditionele bouwproces.
Omdat ik zo enthousiast ben over optoppen mag ik regelmatig op bijeenkomsten ons optopverhaal vertellen. Ik bespeur vaak een soort koudwatervrees. Men vindt het ingewikkeld. Maar elk binnenstedelijk project is complex. Optoppen is niet moeilijker dan iets anders. Waarom wachten tot alles tot in de puntjes is uitgedacht voordat je in actie komt? Ga het gewoon doen. Met optoppen kunnen we als corporatiesector immers snel en efficiënt woningen aan de voorraad toevoegen. En laten we eerlijk zijn, de behoefte aan huisvesting groeit sneller dan we kunnen bijhouden. Dus maak gebruik van de bestaande infrastructuur en ruimte die er al is! Als je alles aan de voorkant dicht wilt timmeren zijn we over tien jaar nog geen baksteen verder. Soms moet je gewoon dingen leren door het te gaan doen.
Een ander voordeel van optoppen is dat het niet ten koste gaat van groene ruimtes en gemeenschapsvoorzieningen. We hoeven niet steeds nog meer stukjes groen op te offeren voor nieuwe woningbouwprojecten. In plaats daarvan kunnen we onze wijken groen en leefbaar houden. Omdat we gewilde woningen toevoegen op, onder of in bestaande complexen kunnen we de buurten juist veel aantrekkelijker maken.
Kortom, laten we niet langer aarzelen. Zie optoppen vooral als een slimme en duurzame oplossing om aan de enorme woningvraag te voldoen. Het is tijd om te handelen, tijd om te bouwen, en tijd om gebruik te maken van de kansen die voor ons liggen. Optoppen: het is simpelweg een hoogtepunt in stedelijke ontwikkeling.
Ik ben ervan overtuigd dat als de woningen op de SOR-daken staan en iedereen ze kan zien en aanraken, optoppen ineens een vlucht neemt. Ik kan eerlijk gezegd niet wachten.
Remco Bouter
Manager vastgoed SOR